д-р Добри Беров Русанов

д-р ДОБРИ БЕРОВ

Роден на 11.XI. 1881 г. в гр. Нови пазар. Дядо му Димитър Русанов е кмет на Нови пазар избран при първите проведени избори септември 1881 г. (преизбран 1883 г.) е влагал много енергия по осъществяването на редица мерки за уреждането на Нови пазар и неговия напредък и за промяната на неговия административен статут и обявяването му за град.

Основното си и прогимназиално образование Д-р Беров получава в родния си град, а средното в мъжка гимназия в гр.Варна, което завършва през 1900 г. През 1901 г. заминава за гр. Монпелие - Франция, завършва медицина през 1908 г. Дипломирал се с отличие той бива поканен да остане на асистентска работа в Университета. Д-р Беров отказва и се връща на работа в Нови пазар. Участвувал е в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война и е награждаван с много медали за храброст и граждански заслуги.

Д-р Беров е бил околийски лекар през 1915 г. Народен представител в Народното събрание като представител на Демократическата партия. С прогресивните и демократични за времето си разбирания той е малтретиран от полицията при общинските избори провеждани от режима на Цанков.

Добър диагностик и терапевт, всеотдаен, човечен и безкористен, Д-р Беров работи до 75 годишнината си в Нови пазар (1956 г.) Починал на 1.XI.1965 г.

При представянето на историята на болницата и справката за гр. Нови пазар, са ползвани данни и факти от ведомственото издание "75 години Общинска болница Нови пазар 1913 - 1988", съставител д-р П. Рафаилов, изд. ИЦТТ "Информа".

Пълният книгопис, послужил като основа за това издание можете да видите тук >>